Connect with us

Hírek

Felfüggesztik az idősek vásárlási idősávját: a szakértő létszámkorlátozást javasol

Felfüggeszti a kormány az idősek vásárlási sávját, a kereskedelmi szervezetek és az Idősek Tanácsának javaslatára. A rendelet célja, hogy a karácsonyi bevásárlások idején ne legyen tumultus az üzletekben. Eszerint szombattól időkorlátozás nélkül vásárolhat bárki az élelmiszerboltokban, a patikákban és drogériákban is. A kormány arra kéri az időseket, ha tehetik, inkább kérjék hozzátartozójuk segítségét a bevásárláshoz.

A karácsony előtti időszakban egyre többen járnak a bevásárlóközpontokba. „Mi is látjuk a problémát” – mondta korábban Gulyás Gergely. A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint a megnövekedett forgalomhoz az idősek vásárlási idősávja is hozzájárulhatott, ezért úgy véli, a két problémát együtt érdemes orvosolni. Hozzátette: ezzel kapcsolatban több egyeztetés is volt. Az Idősek Tanácsa csütörtökön azt javasolta, legalább hétvégére, a karácsonyi időszakban függessze fel a kormány az időseknek szóló vásárlási idősávot.

A budapesti és Pest megyei bevásárlóközpontok zsúfoltságot mostantól egy applikáción keresztül is meg lehet tekinteni. A sárga színnel jelölt mezők a kisebb forgalmú időszakokat, a sötétebb színek a forgalmasabb időt mutatják. Az alkalmazásból is látszik, hogy a késő délután és a hétvége a legforgalmasabb.

Bubenkó Csaba, a Független Kereskedelmi Dolgozók Szakszervezetének elnöke szerint négyzetméteralapon kellene korlátoznia vásárlókat. 

Úgy véli, erre azért lenne szükség, mert az idősáv nem véd kellően: a másfél méteres távolság nem tartható, főleg a karácsony előtti időszakban, amikor az éves forgalom 15 százaléka bonyolódik le. A létszám ellenőrzéséhez pedig külön munkatársak felvételére kötelezné a kereskedelmi egységeket, hogy ne a pultban álló eladóknak kelljen még ezzel is foglalkoznia – mondta el az ATV Híradójában.

Az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára, Vámos György Híradónknak azt mondta, ha a kormány ilyen intézkedésről dönt, megvizsgálják annak végrehajthatóságát.

A Kormányzati Tájékoztatási Központ pénteken közölte: felfüggesztik a vásárlási idősávot. December 12-től időkorlátozás nélkül vásárolhat bárki az élelmiszerboltokban, a patikákban és drogériákban is. 

Az időseket arra kérik, ha tehetik, inkább kérjenek segítséget a bevásárláshoz. Vámos György szerint a kormány az idősáv felfüggesztésétől a vásárlók egyenletesebb időbeli eloszlását várja.

atv.hu

Continue Reading

Továbbiak ebben a témában: Hírek

To Top