Connect with us

Hírek

Egy névtelenséget kérő mentős azt mondta híradónknak, hogy már több kollégája konkrét információt kapott arról, mennyivel csökken majd a bére márciustól.

Egy névtelenséget kérő mentős azt mondta híradónknak, hogy már több kollégája konkrét információt kapott arról, mennyivel csökken majd a bére márciustól, amikor már nem lesz közalkalmazott. Győrfi Pál szerint ilyen választ nem kaphatott mentődolgozó. A szóvivő ugyanakkor hozzátette: folyamatban van a részletszabályok kidolgozása.Vidéken dolgozik az a mentős, aki attól tart, hogy minimum 20 ezer forinttal csökken a fizetése márciustól, amikor már nem lesz közalkalmazott. Azt mondja, nincs egyedül azzal a feltételezéssel, hogy az állam vissza akarja venni az őszi béremelés összegét.

„Most azt érezzük, hogy ezt el is veszik tőlünk, és sokan arra gondolnak itt, hogy az orvosoknak a bérét akarják ebből kompenzálni, amit nekik beígértek, a 100 százalékos béremelést” – mondta el a névtelenséget kérő mentős.

Az érintettek egy zártkörű facebook-csoportban beszélnek a részletekről.

„Többen felhívták a HR-osztályt, van megadva telefonszám, HR-ügyintéző, és ő néhány kollégának már elmondta, hogy mennyivel fog visszaesni durván a bére. (…) Van, akinek 40 ezerrel, valakinek 20 ezerrel, valakinek 25 ezer forinttal” – tette hozzá.

A mentőszolgálat szóvivője szerint nem kaphattak ilyen munkáltatói választ a dolgozók. Győrfi Pál híradónk megkeresésére azt írta: a szolgálati jogviszonyhoz kapcsolódó részletszabályok kialakítása folyamatban van, de alapvetés, hogy jogviszony váltásból származó bércsökkenés senkinél se történjen.

„Valóban, járhat ez egyfajta csökkenéssel” – a Magyarországi Mentődolgozók Szövetségének alelnöke szerint is sok a bizonytalanság. A dolgozóknak most kell benyújtaniuk az igazolásokat az eddigi munkaviszonyaikról.

„Itt az értelmezéssel és az információ hiányával van a probléma, tehát ugye ez a törvény megfogalmaz jó pár dolgot, ami a fizetési fokozatokhoz kapcsolódik, tehát hogy milyen munkaviszonyok számíthatók be, és ennek a megítélése, értelmezése nem egységes” – mondta el Illés István.

A képzettség alapján is új besorolás készül. Más juttatásokról pedig még nincs döntés.

„Maga a jogszabály felhatalmazást adott az országos kórházi főigazgatónak arra, hogy a béren kívüli juttatások, támogatások körét szabályozza. Most ez a szabályozás mind a mai napig nem történt meg, és ez továbbra is igen jelentős bizonytalanságot eredményez minden munkavállaló számára” – nyilatkozta Soós Adrianna, a Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke.

A szervezet nem csak a korábbi pótlékokhoz ragaszkodik, hanem azt is szeretné, ha az állam kompenzálná a szakdolgozókat pl. a hálapénz megszüntetése és mellékállás vállalásának korlátozása miatt.

atv

Continue Reading

Továbbiak ebben a témában: Hírek

To Top