Connect with us

Hírek

Itt a kormányrendelet, amellyel engedélyezhetik az egyik kínai vakcinát Magyarországon

A kormány módosította azt a rendeletet, amely a vakcinák engedélyezését teszi lehetővé Magyarországon, így a kínai Sinopharm-vakcinát könnyen lehet, hogy az AstraZenecáéhoz hasonlóan – az OGYÉI szakértőinek vizsgálata nélkül – engedélyezik itthon.

A 488/2020 Kormányrendelet alapján engedélyezte az OGYÉI az Astra ChAdOx1 S vakcinájának hazai használatát. Az engedélyt az OGYÉI rendelet azon passzusa alapján adta meg, amely kimondja, hogy az Egyesült Királyságban jóváhagyott gyógyszerek Magyarországon is jóváhagyhatók – derül ki az OGYÉI korábbi közleményéből.

mai közlönyben pedig a szóban forgó rendeletnek a módosítása jelent meg, amely a gyakorlatban azt teszi lehetővé, hogy

BIZONYOS FELTÉTELEK TELJESÜLÉSE ESETÉN ÚJABB VAKCINÁKAT ENGEDÉLYEZZENEK AZ OGYÉI SZAKÉRTŐI VIZSGÁLATÁT MEGKERÜLVE.

A jogszabályalkotó az EGT-s tagállamok és Nagy-Britannia területén engedélyezett vakcinák mellett most már elfogadja azokat a vakcinákat is, amelyek legalább három – köztük legalább egy európai uniós vagy európai uniós tagjelölt – államban engedélyezettek, és legalább egymillió főnek beadták.

Azt, hogy egymillió ember megkapta-e az adott készítményt, a külpolitikáért felelős miniszter, vagyis Szijjártó Péter ítéli meg.  

A Sinopharm-vakcinával oltanak Szerbiában, amely tagjelölt állam, és ezzel a vakcinával már messze ehgymillió kínait beoltottak, így nem nehéz arra következtetni, hogy éppen ezt a vakcinabeszerzést könnyítené meg a kormány a rendeletmódosítással.

Címlapkép: MTI/AP/Darko Vojinovic. 

Continue Reading

Továbbiak ebben a témában: Hírek

To Top