Connect with us

Hírek

Csütörtökön kezdik a háziorvosok az oltások beadását,íme a részletek

Február 4-e és 7-e között adják be a legidősebbeknek a védőoltást – írja a Népszava a birtokukba került levél alapján, amelyet a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) küldött a háziorvosoknak. Az értesítéssel együtt megkapták azoknak a listáját is, akik a praxisukba tartoznak és már regisztráltak levélben vagy az interneten.

– A csatolt lista egyben prioritási sorrend is, melyet köteles követni az érintettek értesítési és oltási sorrendjében is. A lista első körben a regisztrált legidősebb Ön által gondozott személyeket tartalmazza – írja Kiss Zsolt főigazgató. Vannak olyanok is egyébként, akik nem az adott orvos praxisába tartoznak, azonban semmilyen más praxishoz sem, de ők nincsenek sokan.

A szükséges eszközöket, így a fecskendőket és az oltóanyagot a megyei kormányhivatalok járási hivatalainál lehet átvenni.

24.hu közben azt is megírta, hogy papíron 1800 háziorvosnak 18 ezer időst kell beoltania, ötezer háziorvosnak pedig meg kell szerveznie további 30 ezer ember beszállítását a megyei oltópontokra. Kiderült az is, hogy az oltás beadását alapvetően a rendelőkben kell megoldani, de sor kerülhet rá a beteg otthonában, illetve szükség esetén a betegszállító szolgáltatók segítsége is kérhető a megyei oltópontokra szállítás érdekében. A cikkben úgy fogalmaztak, hogy a vakcináció megszervezése is a háziorvosokra marad: a korcsoporton belül az idősebbek prioritását szükséges biztosítani, a végleges oltási sorrend felállításánál pedig szükséges a háziorvos „személyes ismerete a praxisához tartozó személy jelenlegi egészségi és olthatósági állapotáról”. Vagyis háziorvos hatásköre határozni a regisztrált idős személyek olthatóságáról.Orbán Viktor miniszterelnök szokásos péntek reggeli rádióinterjújában jelentette be, hogy jövő hét elejétől megkezdődik a regisztrációalapú oltás, de ott is van egy sorrend: a legidősebbekkel kezdenek, őket követik a krónikus betegek. A kormányfő azt mondta, hogy amint sorra kerül, ő maga is be fogja magának adatni az oltóanyagot, mégpedig a kínai vakcinát. A választását azzal indokolta, hogy a kínaik ismerik legrégebb óta ezt a vírust.

Continue Reading

Továbbiak ebben a témában: Hírek

To Top