Connect with us

Hírek

Júliustól minden terméknél kötelező a magyar használati útmutató

Felszámolják azt a sokakat bosszantó jelenséget, hogy a magyarországi üzletben, webáruházban vásárolt termék mellett – még ha drágább, bonyolultabb műszaki eszközről, bútorról is van szó – nem feltétlenül talál a vevő magyar nyelvű használati útmutatót, hanem csak más piacok nyelvén összeállított leírást, gyakran pedig még azt sem,írja a Magyarnemzet.hu

 A családok, gyermekek védelmét, a termékek biztonságos használatát szolgálja az az új, vásárláskor fontos kötelezettség, hogy 2021 júliusától minden termék mellé magyar nyelvű használati útmutatót kell mellékelni. Ennek nem kell papíralapúnak lennie, a szükséges tájékoztatás elektronikus úton is elküldhető a fogyasztónak – ismertette az új szabályt Cseresnyés Péter.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) kereskedelempolitikáért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkára azt is jelezte, hogy júliustól bővülnek a hatóság jogosítványai:

a termékbiztonság területén például úgy, hogy a vásárlók érdekében a fogyasztóvédelem elrendelheti egy honlap blokkolását, ha az veszélyes árucikket forgalmaz.

– Ez több lépcsőben úgy valósul majd meg, hogy súlyos termékkockázat esetén külön hatáskörben az ellenőrök figyelmeztetést jelentethetnek meg az online oldalon, ám ha ezzel nem érik el a kívánt eredményt, eltávolíthatják a tartalmat. Végül arról is határozatot hozhat a hatóság, hogy korlátozzák a honlapra, applikációba való belépést – részletezte.

Cseresnyés Péter szerint a nyártól azért is válnak hatékonyabbá a piacfelügyeleti ellenőrzések, mert több szerepet szánnak a vállalkozások önálló intézkedéseinek, például az önkéntes termékvisszahívásnak. – Ez a jogszabály szerint úgy történik majd, hogy ha az akkreditált laborok megállapítják, hogy egy termék veszélyes, azt elsőként a forgalmazónak, kereskedőnek jelzik, aki ez alapján mérlegeli, hogy visszahívja-e a kifogásolt árucikket a forgalomból és a vásárlóitól. A hatóság csak akkor jár el helyette, ha ezt elmulasztja – mutatott rá a szaktárca államtitkára.

Continue Reading

Továbbiak ebben a témában: Hírek

To Top