Connect with us

Hírek

Következő képen alakul a héten a regisztráltak oltása

Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth Rádióban jelentette be, hogy hétfőtől indulnak a regisztráció alapú oltások. Most 48 ezer idős ember kaphatja meg az oltást, de már több mint 2 millióan igényelték.

Ezen a héten elindul egy új szakasz, hiszen a védőoltásra regisztrált legidősebbek oltása is sorra fog kerülni, őket a háziorvosok fogják értesíteni azon a telefonszámon amit megadtak a regisztráció során” – mondta Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

A kormányszóvivő az is elmondta, hogy a háziorvos fogja eldönteni, hogy a regisztrált illető oltható-e abban az állapotban vagy sem, illetve azt, hogy hol lesz az oltás helyszíne, az illető otthona, a háziorvosi rendelő vagy ha szállítható akkor egy kórházi oltópont is lehet.

Mivel az oltás önkéntes és ingyenes csak azt fogják tudni beoltatni aki regisztrált – emelte ki Szentkirályi Alexandra.

Tehát aki még úgy gondolja, hogy szeretne az oltásban részt venni, az mielőbb tegye meg a regisztrációját a vakcinainfo.gov.hu felületen

– tette hozzá a kormányszóvivő.

Akik regisztráltak, hogy mikor tudnak sorra kerülni annak a válaszát egyedül az országba beérkező vakcinák száma tudja megadni.

Hiszen azt látjuk, hogy Brüsszelből továbbra is nagyon kevés, és nagyon lassan érkező vakcinával lehet számolni, éppen ezért a kormány minden lehetséges, biztonságos, illetve hatékony vakcina beszerzését megcélozta, és ezeknek az engedélyezését, minden biztonsági előírás mellett felgyorsította” – hangsúlyozta a kormányszóvivő.

Számolhatunk majd kínai vakcinával a Sinopharmtól, illetve számolhatunk majd orosz vakcinákkal is.

Ha ezek valóban bejönnek a tervezett ütemben az országba, akkor itt előbb tudunk nyitni mint, hogy ha csak a brüsszeli beszerzésre támaszkodnánk” – fogalmazott Szentkirályi Alexandra.

Mikorra várható enyhítés?

Itt valóban a vakcinák száma fogja meghatározni azt, hogy tudunk-e előbb nyitni, minthogy a brüsszeli vakcinák mellett tudnánk. Két esetben van lehetőség a nyitásra azt mondják a szakemberek. Az egyik ha nagy mértékben csökkenne a fertőzések száma, a másik az pedig, hogyha azokat az embereket be tudjuk oltani akiket a koronavírus nem csak megbetegít, hanem akár el is tudja vinni.

Ahhoz, hogy őket védve tudjuk, ahhoz tömeges vakcinamennyiségre van szükség” – mondta a kormányszóvivő.

Ebben a helyzetben a szakemberek véleménye szerint az volt az ésszerű döntés, a betegségnek leginkább kitette honfitársaink érdekében, hogy március 1-ig meghosszabbítjuk a jelenleg érvényben lévő védelmi intézkedéseket – tette hozzá.

Több ország például karácsony környékén enyhített, mint mondjuk Portugália vagy Spanyolország most egy nagyon komoly harmadik hullámmal kell, hogy szembenézzenek, és komoly fertőzöttségi és halálozási számokkal kell, hogy számoljanak.

A kormányszóvivő kiemelte, hogy mi ezt a harmadik hullámot Magyarországon, ennek a következetes védelmi intézkedéseknek, illetve az emberek fegyelmezettségének és együttműködésének elkerültük.

A gazdaság szempontjából kormány kettős célt tűzött ki maga elé

A kormány a járvány kezdete óta kettős célt tűzött ki maga elé, az egyik az, hogy minél több embert meg tudjunk menteni a vírustól, tehát a vírus egészségügyi aspektusát kezelte a kormány, a másik pedig a gazdasági aspektusa volt.

A számok, a statisztikák is azt mutatják, hogy ezek az intézkedések az elmúlt háromnegyed évben amit kormány behozott, jól tudtak ezek a források hasznosulni a gazdaságban, hiszen a tavalyi év végén újra elérte a foglalkoztatottak száma a 4,5 milliót” – fogalmazott Szentkirályi Alexandra.

Most Magyarországon a negyedik legalacsonyabb a munkanélküliségi mutatóval rendelkezünk az uniós tagországok rangsorában az Eurostat adatai szerint.

A teljes adás itt hallgatható vissza.

Continue Reading

Továbbiak ebben a témában: Hírek

To Top