Connect with us

Sztori

Több vagonnyi akár 120 tonna arany is lapulhat a Balaton mélyén

Hatalmas árat kéne fizetnünk – szó szerint, és átvitt értelemben is,hogy hozzáférjünk a mesés kincshez.

1798-as levelében a tihanyi apát már felhívta az ország figyelmét arra, hogy a Balaton iszapjában kimosható mérető drágakőszemcsék és arany is található, Hollósvári Imre bányamérnök azonban most újra kutakodni kezdett a témával kapcsolatban. Hollósvári megállapította, hogy a Balaton mélyén még ma is több vagonnyi arany lehet – számításait arra alapozta, hogy két mosó segítségével homokmintát vettek a tó 61 helyéről, mindenhonnan 10-10 kilogrammnyit, a minták pedig aranyat tartalmaztak.

Milliárdok

A mosók sáraranynak nevezik az iszapban fellelhető, pikkelyformájú előfordulást, amiből 100 kilogrammonként két szem volt a balatoni mintákban. Egy gramm aranyhoz 1000 szem sárarany kell, ez pedig nagyjából öt vasúti kocsit jelent, azaz 50 tonnányi homok tartalmát kellene végigszitálni – írja a Szeretlek Magyarország. A Balaton 600 négyzetkilométer területű, a teljes homok 6 milliárd tonna, így a számítások alapján akár 120 tonna aranyat is lehetne találni, aminek Hollósvári szerint 23 karátos a tisztasága, ez pedig hihetetlen összeget, 1800 milliárd forintot tenne ki. Na persze ahhoz, hogy az aranyhoz hozzájussanak, nagy árat kellene fizetni…

Megérné?

A sárarany feltárásának akadnak nehézségei: a 6 milliárd tonna homok vizsgálata rengeteg pénzbe kerülne, valamint problémás lenne az is, hogy hova raknák az átvizsgált anyagot. Visszahelyezni sem tudnák a tóba, ugyanis a szakember szerint a feltört homok nagyobb helyet foglalna, mint a mostani, így sivataggá változtatná a tó helyét.

Kiemelt fotó:Honvédelem.hu

Continue Reading

Továbbiak ebben a témában: Sztori

To Top