Connect with us

Hírek

Ön is visszakaphat 130.000 Ft-ot! Mutatjuk hogyan!

Ön is visszakaphat 130.000 Ft-ot! Mutatjuk hogyan!

Sokan nem tudják, hogy a 2014. január 1-én életbe lépett adójogszabályok egy új lehetőséget kínálnak számunkra, hogy befizetett adónkról rendelkezzünk, méghozzá úgy, hogy az a saját zsebünkbe vándoroljon vissza! Nézzük, hogyan lehetséges mindez!

2014 januártól az adókedvezmény nyugdíjbiztosításokra történő kiterjesztésével megvalósult a nyugdíj-előtakarékossági termékek versenysemleges adózása. Ez a rendkívül kedvező változás hozzájárult a nyugdíjbiztosítások széles körű elterjedéséhez, ezen keresztül a nyugdíjjövedelmek kiegészítéséhez.

Mivel a jogalkotó felismerte a nyugdíj-célú megtakarítások jelentőségét, így egy nyugdíjbiztosítással az életbe lépett új adójogszabályok valamennyi előnyét kihasználhatjuk!

Nézzük hogyan!

A nyugdíjbiztosításra befizetett összeg 20 %-a visszajár személyi jövedelemadó (szja) kedvezményként, a befizetőnek. A kedvezmény legfeljebb évi 130 ezer forint lehet, és fő szabályként a 2013. december 31. után kötött nyugdíjbiztosításokra vehető igénybe.

A törvény kimondja, hogy az ennél korábban kötött szerződésekre, azok módosításával sem alkalmazható a kedvezmény.

Mit is jelent mindez a számok nyelvén?

Amennyiben Ön rendelkezik nyugdíjbiztosítással, melyre éves szinten 650.000 Ft-ot helyezett el (természetesen kisebb összeg is elhelyezhető, de példánkban a törvény kínálta maximális értékkel számolunk), akkor Ön éves adóbevallásában 130.000 Ft adókedvezményre válik jogosulttá, melyet a NAV 30 napon belül (a bevallás benyújtását követően) átutal az Ön nyugdíjbiztosítási számlájára.

Mik a pontos szabályok?

Az adójóváírás csak akkor igényelhető, ha a kedvezmény alapjául szolgáló összeg az előző év (jelenleg ez 2022) december 31-ig be is érkezik a biztosítónál vezetett számlára.

A nyugdíjbiztosítási befizetések utáni adójóváírás mértéke az adott évi befizetések 20 százaléka, maximum 130 ezer forint.

Ehhez éves szinten 650 ezer forintot kellene befizetni a számlára.

Az éves befizetések átlaga azonban ennél jelentősen kisebb: tavaly év végén 277 ezer forint volt. Az év végéig azonban lehetőség van a rendszeres befizetésen felül eseti befizetést is teljesíteni, ezzel is gyarapítva az adott évre igénybe vehető adókedvezmény mértékét – jelezte a FBAMSZ.

A szervezet felidézte, hogy 2022 harmadik negyedévének végére a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai alapján már csaknem 440 ezer olyan folyamatos díjas szerződést tartottak nyilván, amelyre adókedvezmény érvényesíthető.

Hogyan látta ezt a MABISZ?

A szervezet közleményében felidézte: Magyarországon 2014 óta ösztönzi az állam a nyugdíjas évekre történő öngondoskodást, azóta vehető igénybe adójóváírás a nyugdíjbiztosítások díjai után, ami a befizetések 20 százaléka, maximum 130 ezer forint.

Az öngondoskodást segíti az is, hogy az adóból visszajáró összeget az adóhivatal a biztosítónál vezetett számlára utalja, ezzel is növelve az időskori megtakarítás összegét.

Mivel a törvény csak a tárgyévben történő befizetésekre teszi lehetővé a visszatérítést, év végén jellemzően rengeteg ügyfél igyekszik eseti befizetésekkel maximalizálni az adókedvezmény összegét, illetve az új biztosítások kötése is látványosan megugrik ilyenkor.

A maximális adókedvezmény eléréséhez az kell, hogy a tárgyévben történő díjbefizetések összege legalább 650 ezer forint legyen.

Hányan kaptak vissza pénzt a NAV-tól így?

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) adatai szerint a 2021-es adóévre még így is több mint 255 ezren éltek az adóvisszatérítés lehetőségével, 13 milliárd forintot meghaladó összegben. Ez fejenként átlag 52 ezer forint feletti adókedvezményt jelent, ami a legmagasabb a kedvezmény 2014-es bevezetése óta – közölte a Mabisz.

Az egyes szerződésekre jutó éves befizetések összege, vagyis az átlagdíj is évek óta emelkedik, 2021 végén a folyamatos díjas nyugdíjbiztosítási szerződések esetében 277 ezer forint volt. Ez az összeg átlagosan több mint 55 ezer forintos adójóváírásra jogosít, vagyis bőven van még lehetőség a maximális adójóváírásra jogosító befizetések eléréséhez – hívta fel a figyelmet a Mabisz.

Continue Reading

Továbbiak ebben a témában: Hírek

To Top