Connect with us

Hírek

Megjelent a rendelet: óriási szigor jön a magyar boltokban, erre készüljenek a vásárlók

Megjelent a rendelet: óriási szigor jön a magyar boltokban, erre készüljenek a vásárlók

Júliustól a vásárlók is megtudhatják, melyik termékeket árazták le a boltok központi utasításra.

Megjelent a rendelet a friss Magyar Közlönyben a júliustól életbe lépő online árfigyelő rendszerről. Az intézkedést maga a miniszterelnök írta alá, és nagyjából az is van benne, amire számítani lehetett előzetesen.

Annak érdekében, hogy az élelmiszerárak tovább csökkenjenek, és még inkább fokozódjon a verseny a kiskereskedelemben, a kormány további intézkedésekről döntött: júniustól kötelező akciózást írt elő a kiskereskedelmi üzleteknek, valamint a Gazdasági Versenyhivatal elnökének versenypártolási javaslatát elfogadva az online árfigyelő adatbázis bevezetéséről döntött. Az árfigyelő rendszer részletszabályainak kialakítása érdekében 2023 márciusában közös munkacsoport alakult a Gazdaságfejlesztési Minisztérium, a Gazdasági Versenyhivatal, az Agrárminisztérium, a Központi Statisztikai Hivatal, az Igazságügyi Minisztérium és a fogyasztóvédelmi hatóság részvételével – ezt írta tegnap közleményében a Gazdaságfejlesztési Minisztérium.

Az árfigyelő rendszer a termékek azonosításhoz szükséges adatokon túlmutatóan a napi és a törzsvásárlói árakat tartja nyilván kereskedőnként és üzletenként. Az online adatbázis kezdetben több mint 60 termékkategóriában szereplő élelmiszerárát fogja tartalmazni, többek közt:

  • sertéscomb,
  • fehér kenyér,
  • 1,5 százalékos ESL tej,
  • trappista tömbsajt,
  • lédig idared alma,
  • virsli,
  • margarin,
  • vaj,
  • spagetti tészta.

A napi ár megállapítása során nem lehet figyelembe venni azt a bruttó kiskereskedelmi árat, amelynek alkalmazására az adott termék esetében minőség-megőrzési vagy fogyaszthatósági idejének 72 órán belültörténőlejárata miatt került sor.  Az adatokat a kereskedő napi szinten köteles feltölteni elektronikusan, legkésőbb a napi ár és törzsvásárlói ár alkalmazását megelőző nap végéig. Az elektronikus rendszerhez azok a kereskedők is csatlakozhatnak önkéntesen, akikre a kötelező adatszolgáltatási kötelezettség nem vonatkozik. Az online árfigyelő adatbázist a Gazdasági Versenyhivatal működteti.

A kormány az intézkedéstől azt várja, hogy a lakosság, a vásárlók számára elérhetővé váljon egy olyan adatbázis, mely lehetővé teszi számukra a fogyasztói árak átlátható összehasonlítását. Az árfigyelő adatbázis használata így jelentősen erősíti az átláthatóságot, megismerhetővéteszi a különböző árképzési gyakorlatokat, megakadályozza a túlárazást. A szolgáltatás végső soron –a fogyasztók érdekeivel összhangban –hozzájárul a kiskereskedelmi szektorbana piaci verseny fokozásához, összességében pedig elősegíti, hogy az év végére egy számjegyűre mérséklődjön az infláció.

 

Címlapkép: Getty Images
Continue Reading

Továbbiak ebben a témában: Hírek

To Top