Connect with us

Hírek

Megjelent a kormányrendelet a Magyar Közlönyben – Ilyen változások lépnek életbe július 1-től

Megjelent a kormányrendelet a Magyar Közlönyben – Ilyen változások lépnek életbe július 1-től

Július 1-jén indul az Orbán-kormány online árfigyelő rendszere. Megjelent a Magyar Közlönyben a rendelet, amely szerint a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a gazdasági hatékonyságot és a társadalmi felemelkedést szolgáló piaci verseny ösztönzése, a fogyasztók védelme érdekében az egyes termékek napi áráról nyilvános árfigyelő rendszert működtet.

Az Orbán Viktor miniszterelnök által aláírt döntés szerint nyilvántartják majd a termékek napi és törzsvásárlói árát kereskedőnként és üzletenként. A napi árnál külön kitétel, hogy nem lehet figyelembe venni

A BRUTTÓ KISKERESKEDELMI ÁRAT, AMELYNEK ALKALMAZÁSÁRA AZ ADOTT TERMÉK ESETÉBEN MINŐSÉGMEGŐRZÉSI VAGY FOGYASZTHATÓSÁGI IDEJÉNEK 72 ÓRÁN BELÜLI LEJÁRATA MIATT KERÜLT SOR.

Lehet önként is csatlakozni. Az intézkedés csak a legnagyobb (főleg a multinacionális) kereskedelmi üzletláncokra vonatkozik kötelezően. Az árfigyelő rendszerbe ugyanis annak a kereskedőnek kötelező adatot szolgáltatni, amelynek

A KERESKEDELMI TEVÉKENYSÉGBŐL SZÁRMAZÓ, KONSZOLIDÁLT NETTÓ ÁRBEVÉTELE MEGHALADJA A 100 MILLIÁRD FORINTOT.

Az adatszolgáltatási kötelezettség elmulasztása miatt a Gazdasági Versenyhivatal komoly (3 millió forintos) bírságot szabhat ki. Mindettől a gazdaságfejlesztési tárca azt várja, hogy adatbázissal lehetővé válik az árak átlátható összehasonlítása, amely megakadályozza a túlárazást.

A kormány arról külön határozatban döntött, hogy Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszternek Nagy István agrárminiszterrel június 15-ig ki kell dolgoznia, hogy az  árfigyelő rendszer pontosan milyen termékkategóriákra terjedjen ki.

A kormány folyamatosan újabb és újabb eszközöket próbál bevetni a pénzromlás ellen, ám áttörő sikert eddig annak ellenére sem ért el, hogy Orbán Viktor január végén ennek éppen ellenkezőjét jósolta, illetve akciókra kötelezte az üzleteket.

– írja a 24.hu.

Continue Reading

Továbbiak ebben a témában: Hírek

To Top