Connect with us

Sztori

Megszólalt a közeli ismerős Lang Györgyi házánál: így érte a halál a Pa-dö-dő sztárját

Még szinte mindig felfoghatatlan és sokkoló, hogy elhunyt Lang Györgyi! Legendás Pa-Dö-Dő énekesnőjét szombaton délután álmában érte a halál a VI. kerületi az otthonában, abban a lakásban, amely egyrészt menedéket jelentett számára az őt sújtó egészségügyi problémák közepette, másrészt minden egyes szegletében türközte Lang György vidám, bohókás, szabad énjét.

Györgyi lefeküdt aludni és nem kelt fel, álmában érte a halál” – mondta egy közeli ismerős, akivel a művész házánál találkoztunk.

Mindig jókedvű volt, pedig egészen fiatal korától kezdve sorra kapta az élet kegyetlen pofonjait, barátai szerint az egyre súlyosbodó egészségi állapotát is szarkasztikus humorral kezelte.

Már egész fiatalon ráült az élet érzelmi hullámvasútjára. Szülei válása is megviselte később pedig úgy érezte, nevelőapja, Mécs Károly kétszeres Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, rendező megtagadta.

Azt mondta, neki sosem volt gyereke. Ez szerintem emberileg és művészileg is sokat elmond, hogy valaki, aki 18 évig nevel valakit, arra azt mondja, nincsen gyereke – nyilatkozta alig két éve a Sorok között Lutter Imrével felvételén az énekesnő, akinek a főiskolai évei alatt sem volt egyszerű az élete. A Színművészeti Főiskolán beleszeretett Kulka Jánosba, aki azonban öt év együttélés után elhagyta őt, ráadásul úgy, hogy Lang Györgyi gyermeket várt, aki azonban sosem jött világra.

Kulka János volt Lang Györgyi első nagy szerelme /Fotó: Pozsonyi ZitaKulka János volt Lang Györgyi első nagy szerelme /Fotó: Pozsonyi Zita

– Úgy éreztem, hogy a mi kapcsolatunk elképesztően csodálatos, mindjárt megkéri a kezemet. Este hazamentünk a színházból, majd azt mondta: „Ugye, már milyen rossz ez a kapcsolat? Én inkább elköltöznék” – emlékezett a Propaganda című műsorban Lang, mire Kulka közbevágott és egy soha nem hallott titkot árult el: „Szörnyű volt, terhes voltál.”

Nagyjából ekkortájt egy újabb, az egész további életére kiható mélyütést kellett elszenvednie: Lang Györgynél a nyolcvanas évek közepén, mindössze 28 évesen megállapították, hogy szklerózis multiplexben szenved, amely hosszú távon egy bénuláshoz vezető súlyos, gyógyíthatatlan betegség. Ám Lang Györgyit ez sem tudta megállítani, Falusi Mariann-nal 1988-ban megalapították a Pa-Dö-Dő-t, az együttest, amelyből áradt a vidámság, az életszeretet és a jó értelemben vett őrültség. Ugyan az énekesnő állapota tíz évvel a diagnózis után romlani kezdett, kerekesszékbe kényszerült, 2021. novemberében pedig sztrókot kapott, amely miatt nem tudta mozgatni az egyik kezét és a szavakat is nehezebben formálta, nem hagyta magát.

Az énekesnő imádta a lakását, amely tele volt színes csecsebecsékkel, emlékekkel és vicces tárgyakkal /Fotó: TV2Az énekesnő imádta a lakását, amely tele volt színes csecsebecsékkel, emlékekkel és vicces tárgyakkal /Fotó: TV2

– Györgyiben annyi erő volt, mint senki másban. Hihetetlen volt, aki nem volt hajlandó búslakodni a betegsége miatt, ő élni szeretett. És imádta a színpadot, a szereplést, ez tartotta életben éppen ezért a Pa-Dö-dő tagjai eldöntötték, hogy amíg Györgyi menni akar, addig ők bizony fellépnek. Megszervezték a szállítását, mindent elkövettek, hogy mindig mindene meglegyen, sosem lehetett úgy meglátogatni őt, hogy ne lett volna éppen ott valaki nála, mindig röhögéstől volt hangos a lakás – árulta el Lang Györgyi egyik ismerőse. Egy másikuk arról beszélt, hogy ugyan a sztrók megnehezítette az énekesnő mindennapjait, Lang Györgyi nem volt hajlandó úgy élni, mintha beteg lenne.

A Pa-Dö-Dő pár éve lépett fel a Szigeten, és júniusban is készültek fellépni /Fotó: Zsolnai PéterA Pa-Dö-Dő pár éve lépett fel a Szigeten, és júniusban is készültek fellépni /Fotó: Zsolnai Péter

– Ugyan az utóbbi hetekben egyre rosszabbodott az állapota, nagyon erős volt, júniusra például koncertet terveztek és a múlt héten még vezette is a Mariann-nal közös műsorukat a Klubrádióban – mondta az énekesnőhöz közel álló barát. Falusi Mariann szerint ez volt a természetes.

– Mi olyan régen ismerjük egymást, dolgozunk együtt és szeretjük egymást, hogy ez egy szimbiózis. Minek írnánk le egymást? – kérdezte Falusi egy alig két hete Boros Lajos műsorában, amikor az került szóba, milyen csodálatos dolog, ahogy az énekesnő a sztrók után is segít a társának a rádióműsorban.

„Senki se volt, aki úgy szeret, ahogy én. Sosem lesz ugye vége?” – így hangoznak az Ez a hely című Dés László és Bereményi Géza szerzemény szívszaggató sorai, amellyel Falusi Mariann búcsúztatja a 66 éves korában elhunyt Lang Györgyit közösségi oldalán.

„A legbátrabb, a legszabadabb ember voltál, akit ismertem…úgy éltél, ahogy TE akartál, azt mondtad, amit TE akartál…igaz vagy. Köszönöm, hogy ültünk egymás mellett műsorban, baráti társaságban…szürkébb lett a világ” – ezt írta Ábel Anita a közösségi oldalára, de bárki fogalmazott meg búcsúzó szavakat, mindenki Lang Györgyi életvidám személyiségét emelte ki. Ezt tükrözte a lakása is, amely előtt virágok és mécsesek mutatják, mindenki szerette őt.

„Nem sok embert ismerek, aki annyira a dolgok felett tudott lenni, mint te! 2020 novemberében forgattunk Kulka Jánossal egy portrét a Propagandában és akkor Jani elvitt minket hozzád, nagy élmény volt abban a különleges, sokszínű, mesebeli lakásban lenni, amiben te, mint egy egyszerre 5 és 100 éves varázslónő szórakoztattál minket. Mint mindig mindenkit! Ég veled!” – írta Till Attila.

A Pa-Dö-Dő tagjai a kilencvenes évek óta jóban vannak Csonka Andrással /Fotó: Ringier-archívumA Pa-Dö-Dő tagjai a kilencvenes évek óta jóban vannak Csonka Andrással /Fotó: Ringier-archívum

Csonka András még a kilencvenes években ismerte meg Lang Györgyit, akivel jó barátság alakult ki közöttük. Jóllehet, nem beszéltek minden nap, de tudták, számíthatnak egymásra.

– A humora és az életigenlése mindenkire átragadt, aki a közelében volt, még azután is, hogy beteg lett. Nagyon tiszteltem és szerettem őt azért, hogy a problémái ellenére is próbált teljes életet élni – mondta el a Blikknek Csonka András.

– Megőrizte ugyan a humorát, de látszott, hogy számára, aki mindig egy független, erős egyéniség volt, már nehéz volt ez a kiszolgáltatott állapot. Ennek ellenére váratlanul ért a halálhíre; épp a családommal videotelefonáltam, amikor megláttam a hírt. Azóta is nehezen fel. Remek ember és jó barát távozott közülünk – mondta elcsukló hangon a színész.

Blikk.hu

Continue Reading

Továbbiak ebben a témában: Sztori

To Top