Connect with us

Hírek

Drámai felvétel: megdöbbentő dolgokat mondott az Everesten eltűnt Suhajda Szilárd

Mount Everest meghódítására vállalkozó magyar hegymászó, Suhajda Szilárd műholdas nyomkövetőjének legutóbbi jelzése szerdán, nepáli idő szerint 19:30-kor érkezett, azóta nem jött hír róla. Mindezt csütörtök éjjel a küldetés kommunikációját segítő Hóhatár – a Mozgásvilág hegymászó hírei Facebook-oldal közölte.

 

A Mozgásvilág közlése szerint a hegymászó műholdas követője nagy kihagyásokkal dolgozott a csúcstámadás során. „A legutóbbi jelzés szerint nepáli idő szerint 19:30-kor 8795 méter magasan járt, a Hillary-lépcsőnél, és felfele mozgott. Ez 50 méterre van szintben a csúcstól, de adott esetben ez akár több órás mászás is lehet. Jeladója azóta nem küldött több jelet, és ő más módon sem jelentkezett.”

Suhajda Szilárd az expedíció megkezdése előtt, márciusban az ATV Start vendége volt , ahol elmondta, oxigénpalack nélkül még egyetlen magyarnak sem sikerült feljutnia a Mount Everest csúcsára, az pedig csak tovább nehezíti a kihívást, ha teherhordók sem állnak a hegymászó segítségére.

 

Ebben a magasságban nagyjából a magyarországi oxigénbevitel egyharmadát tudják belélegezni, az ember teste és gondolkodása is lelassul, minden lépés nagyon komoly megerőltetést jelent – magyarázta. Suhajda Szilárd beszélt arról is, hogy a kereskedelmi expedíciós kliensekkel ellentétben – akik teljes mértékben a teherhordókra és a hegyi vezetőkre vannak utalva, akik komoly logisztikával feljuttatják őket a hegy tetejére – ő teljesen magára lesz utalva: egyedül mozog, önállóan hoz döntéseket. Elmondása szerint azonban számára azért is jobb egyedül menni, mert ha a csúcs közelében „dugó” alakul ki, akkor ő a csúcs környékén nem tudna várakozni, megfagyna egy idő után.

 

Zárásként akkor úgy fogalmazott: ez „mindenképpen egy hatalmas vállalás”, az „eddigi magasságokhoz képest is egy új dimenzió” számára, de szeretné, hogy sikerüljön és épségben visszatérjen.

Continue Reading

Továbbiak ebben a témában: Hírek

To Top