Connect with us

Hírek

Feladták Suhajda Szilárd keresését,íme a részletek

A Mount Everest meghódítására induló hegymászó három nappal ezelőtt tűnt el, serpák indultak, hogy felkutassák, de nem jártak sikerrel.

Nem találta meg Suhajda Szilárdot a mentőcsapat, a keresést befejezték – olvasható a hegymászó Facebook-oldalán.

Mint a posztban olvasható, „a legjobb nepáli hegyivezetőkből összeállított keresőcsapat emberfeletti munkája ellenére sem találta meg Suhajda Szilárdot a Mount Everesten. Órákon át kutattak a Hillary-lépcső bővebb területén, ahol a hegymászót utoljára életben látták. A serpák 8750 méter és a 8848 méteres csúcs között többször fel-alá másztak és keresték Szilárd nyomát, mindhiába. Az eltelt időt, időjárási és terepviszonyokat figyelembe véve semmilyen további esélye nincs annak, hogy a hegymászót életben találják, ezért a földi keresést befejezték. Jelenleg a keresésben részt vevő serpák biztonságos visszatérése a hazai háttércsapat prioritása.”

Suhajda Szilárd május 21-én kezdte meg a csúcstámadást a Mount Everesten, a hegymászó oxigénpalack és serpák nélkül próbálta megmászni a világ legmagasabb hegycsúcsát. Erre a hegymászók mindössze 2 százaléka vállalkozik. Május 24-én tűnt el, a hazai háttércsapat pedig egy nappal később, este értesült róla, hogy egy másik expedíció serpája a reggeli órákban körülbelül 8780 méteren, a Hillary-lépcső aljában látta Szilárdot – írják az oldalon.

A serpa korábbról személyesen ismerte Szilárdot, így kétség sem fért hozzá, hogy őt látta, de a serpa vezető egy legyengült másik hegymászót támogattak le, nem volt módjuk arra, hogy segítsenek neki. Amikor elhaladtak mellette, életjeleket mutatott, de fagyási sérülések nyomai és a magashegyi agyödéma jelei látszottak rajta.

Ráadásul a mászóúttól valamivel távolabb feküdt, ezért nem kapcsolódott a rögzített biztosító kötélhez. Kötélbiztosítás nélkül megközelítése is életveszélyes lett volna.

z oldalon részletesen beszámolnak a mentésről is. 26-án helikopterrel kíséreltek meg felrepülni abba a magasságba, és három serpát indítottak el felé, akik hét óra alatt érték el a a 7950 méteren lévő 4-es tábort. tt egy negyedik serpa és egy segítő várta őket sátorban. Egyikük csatlakozni tervezett a keresőkhöz, másikuk feladata a többiek étellel, itallal történő ellátása volt.

Rövid pihenőt követően, a szél csitulása után mindössze két órával felérkezésük után, nepáli idő szerint 19:15-kor a háromfős csapat elindult a Hillary-lépcső irányába, majd a negyedik később indult utánuk. Egész éjjel másztak, a Hillary-lépcsőt már hajnalhasadáskor elérték. A megadott helyen azonban nem találták Suhajda Szilárdot, ezért elkezdték szisztematikusan átkutatni a területet. Először felmásztak egészen a csúcsig, majd vissza a Hillary-lépcsőhöz. A Hillary-lépcső környékét tüzetesen átvizsgálták, minden lehetséges esésvonalat az úttól jobbra és balra, a nepáli és a tibeti oldalon is, ameddig csak le tudtak ereszkedni a rögzített kötelektől.

Ezután a lépcső alatti, Déli-csúcsig (8750 m) vezető szakaszt és annak belátható környékét vizsgálták át, eredménytelenül. Ekkor a háttércsapattal történt egyeztetést követően közösen úgy döntöttek, hogy a keresést berekesztik. Május 28-án még egy utolsó helikopteres repülést végeznek a hegy 2-es tábor feletti oldalának átkutatására – írják.

Suhajda Szilárd az egyik legeredményesebb magyar expedíciós hegymászó volt. 2014-ben a 8051 méteres Broad Peaket, 2019-ben első és máig egyetlen magyarként a 8611 méteres K2-t, 2022-ben pedig a 8516 méteres Lhocét mászta meg pótlólagos oxigén használata és magashegyi teherhordók segítsége nélkül. A Mount Everesten a nyomkövetője alapján mért 8795 méteres elért magassággal Suhajda Szilárd az, aki a legmagasabbra jutott magyar palack és serpák nélkül.

 

Continue Reading

Továbbiak ebben a témában: Hírek

To Top