Connect with us

Hírek

Szívszorító valóság a Himaláján: miért hagyhatták magára Suhajda Szilárdot a hegymászó társak, akik látták őt?

Azok a hegyvidéki körülmények, amelyek között a Himalája hegymászói a csúcsokra törekednek, sokszor döbbenetesek és kegyetlenek, és a közelmúlt eseményei felvetik a kérdést, hogy miért hagyják egyes mászótársakat sorsukra.
A közelmúltban elhangzott, hogy Suhajda Szilárd magyar hegymászó műholdas nyomkövetője legutóbbi jelzése szerdán, nepáli idő szerint 19:30-kor érkezett, és azóta nem érkezett róla életjel. Azóta arról is beszámoltak, hogy egy csapat megtalálta őt 8780 méteren, a Hillary-lépcső alján, fagyási sérülésekkel és magashegyi agyödéma jeleivel.

Erőss Zsolt életrajzírója, Földes András, aki korábban több Erőss Zsolt expedíción is részt vett, a HVG-nek magyarázta, hogy miért hagyhatnak ott valakit a hegyen.

“A legutóbbi időkig teljesen természetes volt, hogy a haldokló, szerencsétlenül járt mászók mellett elmennek a többiek (hiszen csak magukat vonszolni van energiájuk), így sokáig az Everest főbb csapásait halott hegymászók fagyott holttestei szegélyezték,” fogalmazott Földes, majd hozzátette, “Egész bizarr módon a holttesteket tájékozódási pontként is használták, a leírásokban megjelent például, hogy a “sárga bakancsos halott hegymászónál van egy szikla, ami mögé el lehet bújni, ha nagy a szél”, vagy hogy “fej nélküli hegymászónál kell jobbra fordulni”.

Azonban Földes szerint napjainkban egyre több segítőkészséget tapasztal a hegyen, ahol a mászók és a serpák gyakran feláldozzák a saját csúcsra törekvéseiket, hogy segítsenek másokon, még nagyobb magasságban is.

A változásnak több oka is lehet: a növekvő számú mászók miatt nagyobb eséllyel akadnak olyanok, akik képesek segíteni, és a mentőhelikopterek mostanában akár 7 ezer méterre is eljutnak, ami hatalmas előrelépést jelent a szerencsétlenül járt mászók gyors segítségnyújtásában. Az elmúlt évek fejlődése eredményeként egy bajba jutott mászó már 15-20 perc alatt az alaptáborban lehet.

 

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Gelje Sherpa (@gelje_sherpa_) által megosztott bejegyzés

Continue Reading

Továbbiak ebben a témában: Hírek

To Top