Connect with us

Idehaza

Valóban kihuzatja a bajból a zenészeket a zenésztámogatás?

Félő, hogy a kisebb előadók nem részesülhetnek majd a raktárkoncert-sorozatra szánt állami támogatásból” – ezt mondta az ATV Híradóban Czutor Zoltán. A dalszerző szerint bölcsebb lenne, ha az ötmilliárdos keretből több koncertet támogatnának, mint a tervbe vett százötven. Közben kétmilliárd forintos támogatást kapnak a klubok és fesztiválszervezők is.

Kiemelkedő gázsi a zenészeknek és háttérembereknek, illetve támogatás a profi technikában – ez várja majd azokat, akik részesülhetnek a kormány által bejelentett, 5-milliárd 300 millió forintos raktárkoncert-sorozatban. A kabinet mintegy százötven ilyen koncertet támogat.

Czutor Zoltán szerint örömteli a támogatás, de félő, hogy csak az ikonikus előadók kaphatják meg a támogatást.

„Hogyha ebből százötven koncertet akarnak támogatni, egy gyors és egyszerű fejszámolással ki lehet deríteni, hogy az koncertenként 33 millió forint. Na, most nem tudom, hogy ezek milyen koncertek lennének vagy kiknek mennének. Én sokkal bölcsebb dolognak tartanám, hogyha mondjuk ötszáz vagy 1000ezer koncertet segítenének, vagy támogatnának ebből.”



A már bejelentett forráson túl a zeneipar újabb támogatást kap. A kormány most a koncerthelyszíneket és fesztiválszervezőket segítené több mint kétmilliárd forintos kerettel.

„Azt pontosan tudjuk, hogy a vírushelyzet a teljes fesztivál- és koncertszervező világot nehezen érintette, a zenei szórakoztató- és háttéripar is nagyon komoly veszteségeket szenvedett el” – hangzott el a kormányinfón.

A tervek szerint nyolcvan vidéki klub és koncerthelyszín egyenként 9 millió forintos támogatást kaphat, hogy tíz-tíz koncertet megszervezzenek. Húsz nagyobb klub 30 millió forintot kaphat, ugyancsak tíz-tíz koncert megrendezésére. Tizenegy határon túli zenei színpad pedig 9 millió forintos támogatást kaphat, egyenként Tizenegy-tizenegy eseményre. A fesztiválszervezőket 700 millió forinttal támogatja a kabinet. 



A Budapest Park ügyvezetője szerint minden segítség számít. Két javaslat mégis sokat dobna a klubok helyzetén:

„
Mi egyébként kidolgoztunk egy protokoll-rendszert arra, hogy hogyan lehet 500 főnél több vendéget biztonságosan és fertőésveszély mentesen beengedni egy helyre. Tehát ez a bizonyos protokollrendszer az egyik, a másik pedig a koncertjegyek áfájának csökkentése 27 százalékról 5 százalékra.”



A koronavírus a nagyobb fesztiválokat is elmosta idén. Az ATV Híradónak a Sziget Zrt. ügyvezetője megjegyezte: a kárenyhítő csomagokban nem látja viszont a szakma javaslatait. 



„
Itt folytak szakmai egyeztetések és a szakma részéről érkező javaslatokat semmilyen módon, sem a a garázs- vagy raktárkoncertek kapcsán, se pedig a most bejelentett klub és fesztiválszervezői csomag kapcsán nem látom viszsaköszönni. 

A klubok esetén a Petőfi Irodalmi Múzeum, míg a fesztiváloknál a Magyar Turisztikai Ügynökség bonyolítja a pályáztatást.”

atv.hu

Continue Reading

Továbbiak ebben a témában: Idehaza

To Top