Connect with us

Idehaza

Rákapott a magyar a tojásevésre

Már átlagosan 240-et megeszik egy évben minden egyes magyar ember, import nélkül már nem is lenne csökkenthető az étvágy.

Az előrejelzések szerint a belföldön regisztrált termelésből az idén körülbelül 1,1-1,2 milliárd darab tojásra lehet számítani – közölte a Tojásszövetség titkára a pénteki tojásvilágnap kapcsán.

Molnár Györgyi először arról beszélt, hogyan hatott a járványhelyzet itthon a tojásfogyasztásra.

„Iszonyatosan megnövekedett az étkezési tojás iránti kereslet az elmúlt időszakban. Voltak olyan napok, időszakok, amikor teljességgel hiányzott a boltok polcairól a tojás. De

a termelő azért van ott a tyúkok sarkában, hogy az igényeket tudjuk teljesíteni”

– mondta.

Időarányosan idén a nagyüzemi termelés minimálisan elmarad a tavalyitól, az idei első féléves termelési adat 540 milliós, a csökkenés 40 millió.

Ennek viszontnem a koronavírus az oka, hanem a madárinfluenza,

és éppen azt a Bács-Kiskun megyét támadta a betegség, ahol a legtöbb tojástermelő él és dolgozik, ha nem tévedek, 850 ezer tyúkot le kellett vágni vagy azért, mert beteg lett, vagy mert megelőző eljárás alá esett” – mutatott rá Molnár Györgyi.

Az éves összfogyasztás Magyarországon évről évre 2,3 milliárd, enyhén növekvő tendenciában. A belföldi igény mintegy 50 százalékát az üzemi termelés, 28 százalékát a háztáji teljesíti, 21-22 százalékát pedig az import elégíti ki. Becslések szerint a háztáji termelésből 600 millió darab tojás származik, az import 480-520 millió darab körül mozog évente.

Egy magyar egy évben tehát átlagosan 240 tojást eszik meg. A fogyasztás folyamatosan növekszik, a 2017-es átlagadat például 238 darab tojás volt.Mennyibe kerül?Az első fél év átlagára, nettó 22,96 forint volt, ami ugyan 10 százalékkal magasabb, mint a 2019 évi azonos időszakra eső átlagár, de tavaly mintegy 4 százalékos árcsökkenést könyveltek el a megelőző évhez képest. A bolti árak féléves átlagára darabonként nettó 42,19 forint volt, az emelkedés követte a termelői árak változásának arányát, azonban az idei árnövekedéssel párhuzamosan sem érte el a fogyasztói ár a 2018-as árszintet. (MTI)

Continue Reading

Továbbiak ebben a témában: Idehaza

To Top