Connect with us

Idehaza

Szódabikarbónát hintett a húsra a sütés előtt,ez valami csoda

Szódabikarbónát hintett a húsra a sütés előtt: mióta megmutatta, csak így csinálom!

Egyértelmű, hogy a hús akkor a legjobb, ha lágy és ízletes. Az alábbiakban egy ezzel kapcsolatos trükköt osztunk meg, amely nagyon hatékony eredményeket ad olcsón és viszonylag kevés idő ráfordításával.

Függetlenül attól, hogy milyen húst választottunk elkészítés céljából, legyen szó csirkecombról vagy marhahús steakről, mindenképpen azt szeretnénk, ha a fogásunk lágy és ízletes lenne.

A steak elkészítésének módja viszonylag elég érzékeny téma, a világ nagy séfjei között is megoszlanak a vélemények. Az összes olyan trükk közül, amelyet valószínűleg már ismerünk, ma az egyik legegyszerűbbet, de ugyanakkor a leghatékonyabbat fogjuk egy kicsit körbejárni.

Ehhez csak a közönséges szódabikarbónára lesz szükségünk, amit egyfajta pác elkészítéséhez használhatunk fel. A hús szódabikarbóna és víz oldatában történő áztatása növeli a pH-értéket a hús felületén, ami aztán így omlóssá válik, ha a serpenyőbe helyezzük.

A Cooksillustrated.com egy kísérletet is végzett, mely megválaszolja azt a kérdést, amit valószínűleg mindannyian feltettünk magunknak, a cikk első sorait olvasva: „Meddig hagyjuk a húst pácolni?”. Nos, a kísérletezők azt tapasztalták, hogy nincs különbség a 20 percig szódabikarbónás vízben marinált, valamint a 45 percig pácolt húsok között. A hús felületén fellépő savas reakció nagyon gyorsan megy végbe, így nem kell sok ideig hagyni a húst a páclében.

Semmi másra nem lesz szükségünk, mint a minden konyhában fellelhető szódabikarbónára. Tudni kell, hogy a vízben feloldott szódabikarbónában áztatva a hús felületén megnő a PH érték, amely ettől omlóssá válik az elkészítés során.

Egy edénybe vizet, egy kiskanál szódabikarbónát és egy csipet sót teszünk, majd ebben a páclében hagyjuk állni a húst 20 percen keresztül, lehetőleg a fridzsiderben.

Mindössze ez a 20 perc elegendő ahhoz, hogy a szódabikarbónás pác megfelelően kifejtse a hatását. A halak kivételével gyakorlatilag bármilyen hús esetében alkalmazhatjuk ezt a megoldást, sőt az sem számít, hogy utána milyen eljárással készítjük el a húsunkat.

A hús ráadásul egyáltalán nem veszi át a szódabikarbóna izét, mivel az nem elég karakteres ahhoz, hogy más fűszerek aromáját “felülírja”.

Bármilyen hús esetén alkalmazhatjuk ezt a szódabikarbónás pácot, a hal kivételével, attól függetlenül, hogy azután főzzük, süssük vagy éppen grillezzük a húst. Ennél is érdekesebb, hogy a szódabikarbóna íze egyáltalán nem lesz érezhető, mert „elfedi” a többi fűszer aromája, amit a hús fűszerezéséhez használunk.

A szódabikarbóna alkalmazásának másik módja az, hogy közvetlenül a húsra szórjuk és 3-5 órán át a hűtőszekrényben, fedett edényben tároljuk.

Ezután a húst a sütés-főzés előtt alaposan le kell mosni, ellentétben az első módszerrel. A két módszer ugyan különböző, de ugyanolyan hatékony mindkettő. Hogy melyiket választjuk, csak a rendelkezésünkre álló időtől függ, mert nyilvánvaló, hogy a második módszer hosszabb előkészítési időt igényel a tényleges sütés-főzés előtt.

Érdemes kipróbálni ezt a megoldást, mert fantasztikusan szép eredményt tudunk elérni vele, olcsón és egyszerűen! Ne felejtsd el megosztani, hogy a barátaid is kipróbálhassák!

Continue Reading

Továbbiak ebben a témában: Idehaza

To Top