Connect with us

Idehaza

Fellázadhatnak a magyar nyugdíjasok: kiderült a fájdalmas igazság, ez durva lesz

Fellázadhatnak a magyar nyugdíjasok: kiderült a fájdalmas igazság, ez durva lesz

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint hazánkban 35 ezren fél millió forintnál is több nyugdíjat kapnak havonta. Azonban a probléma az, hogy az ellátottak csaknem ötödének a nyugdíja még a 120 ezer forintot sem éri el.

Az adatok szerint 2023. január elsején az öregségi nyugdíj átlagos összege Budapesten volt a legmagasabb a KSH adatai szerint, mégpedig 248 415 forint. Ez az országos átlagot 40 ezer forinttal haladta meg.

Friss számítások szerint 266 ezerre tehető azoknak a magyar nyugdíjasoknak a száma, akiknek havonta 300 ezer forintnál is többet utal havonta a Magyar Államkincstár. A többség jellemzően 140-180 ezer forint közötti összegből tud havonta gazdálkodni.

Magyarországon az öregségi nyugdíj átlagos összege januárban 208 168 forint volt, de a férfiak ellátása a jellemzően hosszabb szolgálati idő és magasabb kereset miatt több mint 32 ezer forinttal meghaladta a nőkét – írja a Napi.

A nyugdíjban és egyéb ellátásban részesülők (árvaellátás, özvegyi nyugdíj, megváltozott munkaképességű vagy egyéb járandóság esetén) 2023 januárjában, a nyugdíjemelést követően átlagosan 190 606 forintot kaptak teljes ellátásként – ez a fő- és a kiegészítő ellátás együttes összege – 27,1 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban.

Azonban hiába a korrigált nyugdíj, mivel a nyugdíjasok harmadának az év eleji nyugdíjemeléssel 15 ezer forintnál is kevesebb plusz összeg került a bankszámlájára vagy a pénztárcájába, az idősek 38 százalékának a havi járandósága pedig 15 ezer és 25 ezer forint közötti összeggel emelkedett.

Nehéz helyzetben vannak a nyugdíjasok, mivel az élelmiszerárak és a rezsiárak is az egekben vannak az orosz-ukrán háború kitörése óta, és az inflációt sem sikerült még legyőzni az országban.

Continue Reading

Továbbiak ebben a témában: Idehaza

To Top