Connect with us

Idehaza

Gyász! Elment a csodálatos színészünk – A Madách Színház tudatta a tragikus hírt

Gyász! Elment a csodálatos színészünk – A Madách Színház tudatta a tragikus hírt

Újabb csodálatos magyar színészünk távozott. Meghalt a Jászai Mari-díjas magyar színész. Meghalt Joós László Jászai Mari-díjas színész – írja a Színház Online. A Veszprémi Petőfi Színház társulata mély fájdalommal tudatja, hogy május 3-án, hosszú betegeskedés után, életének 79. évében meghalt Joós László Jászai Mari-díjas színművész, a Veszprémi Petőfi Színház Örökös Tagja, Veszprém városának meghatározó alakja – közölte a teátrum.

Egy interjúban arról kérdezték a Petőfi Színház örökös tagját, a pályája lezárta után mit érez: “„Az életet már megjártam/ Többnyire csak gyalog jártam,/ Gyalog bizon’…/ Legföllebb, ha omnibuszon. […] Ha egy úri lócsiszárral/ Találkoztam s bevert sárral:/ Nem pöröltem, –/ Félreálltam, letöröltem.” A személyiségem sajátossága, hogy nincsen bennem nagy egó, nem teng bennem túl az én-tudat.
Így utólag azon a tíz éven csodálkozom a legjobban, amikor az volt a természetes mindenkinek, hogy vezető színész vagyok. Én lélekben nem voltam vezető színész soha, hanem elláttam azt a feladatot, amit többnyire vezető színész alkatok szoktak ellátni – akiknek van akkora egójuk, hogy az kitölti a színpadot és a társulatot. Mivel befelé élem meg magam, nekem nincs két arcom – egy befelé, a másik kifelé… Ez egy színésztől persze nem feltétlenül elfogadható kijelentés, hiszen a színész arra teremtetett, hogy mindig bújjon bele abba a személyiségbe, akit éppen megformál.
Na de annak ellenére, hogy egyszer Adolf Hitlert kell megformálnom, másszor pedig Jézus Krisztust, mindkét esetben azokat a saját lelkemben megbúvó adalékokat kell előhoznom, amelyek alkalmasak vagy az egyik, vagy a másik – vagy akár több száz – karakter megformálásához. Minden emberben ott lakik a jó és a gonosz is. A színész dolga az, hogy elbírálja, melyikből milyen mértékben hoz elő egy-egy szerephez – ám végül mégis csak saját maga marad” – fogalmazott a színművész. JOÓS LÁSZLÓT A VESZPRÉMI PETŐFI SZÍNHÁZ SAJÁT HALOTTJÁNAK TEKINTI, TEMETÉSE MÁJUS 15-ÉN, 15 ÓRAKOR LESZ VESZPRÉMBEN, A VÁMOSI ÚTI TEMETŐBEN.
Continue Reading

Továbbiak ebben a témában: Idehaza

To Top