Connect with us

Idehaza

Titkos nyaralóhelyek Magyarországon 2023-ban: brutálisan olcsók, itt tényleg kevés a turista

Tavaly ilyenkor még a meredeken zuhanó forint okozta a legnagyobb fejtörést a szállásadóknak és a nyaralni készülőknek, ezt azóta megfejelte az energia árrobbanása, az infláció száguldása és az ezek nyomán jelentkező munkaerőköltségek további emelkedése. Akinek az idei árak már túl magasak, aki az 1000 forintos lángost már nem hajlandó kifizetni, annak tulajdonképpen tengernyi egyéb választási lehetősége van, hiszen Magyarország nem csak a Balatonból és Budapestből áll: összeszedtünk pár olcsó, ám annál izgalmasabb helyet.

Az olyan klasszikus belföldi úti célok, mint a Balaton töretlenül népszerű, annak ellenére, hogy úgy tűnik, az ottani ára valamivel meredekebben emelkednek, mint például egy külföldi tengerparti nyaralás költségei.

Tavaly ilyenkor még a meredeken zuhanó forint okozta a legnagyobb fejtörést a szállásadóknak és a nyaralni készülőknek, ezt azóta megfejelte az energia árrobbanása, az infláció száguldása és az ezek nyomán jelentkező munkaerőköltségek további emelkedése.

Egyes előrejelzések szerint akár 40 százalékkal is emelkedhetnek a szállásárak a magyar tenger partján.

Akinek ezek az árak már túl magasak, aki az 1000 forintos lángost már nem hajlandó kifizetni, annak tulajdonképpen tengernyi egyéb választási lehetősége van, hiszen Magyarország nem csak a Balatonból és Budapestből áll, ez a 93 ezer négyzetkilométer rengeteg csodát tartogat azoknak az utazóknak, akik hajlandóak a bejáratott úti célokon kívül más helyeket is felkeresni. Összeszedtünk pár olcsó, ám annál izgalmasabb helyet.

Zsámbék

Budapesttől nyugatra 30 km-re, a Zsámbéki-medence északnyugati részében található, a Gerecse tájegység egyik nyúlványának része. Értékes műemléke a Premontrei templom (háromhajós bazilika) és kolostor maradványa. Épült a XIII. század közepén (1220-34) késő román/korai gótikus stílusban. 1763-ban a nagy komáromi földrengés rombolta le. Jelenleg a rom belső területe is látogatható. A hajdani kolostor dongaboltozatos termében kőtár tekinthető meg.

Egykori szovjet rakétabázis, amely az 1990-es évekig üzemelt, majd a 2000-es években a Zsámbéki-medence Idegenforgalmi Egyesület égisze alatt kulturális (színházi és művészeti) központtá és múzeummá alakult, sok haditechnikai eszköz ma is megtekinthető. A Zsámbéki Színházi és Művészeti Bázis a zsámbéki nyári színházi fesztivál egyik kiemelt helyszíne.

Zsámbékon fejenként akár 9 ezer forintért is megszállhatunk egy hangulatos vendégházban, 4 csillagos art hotelben pedig fejenként 19 ezer forintért

Hajós

Hajós város büszkesége a mintegy 1300 présházból álló Pincefalu. A Pincefalu szabályos utcákból áll, amelyeket a présházak és az alattuk elhelyezkedő, löszbe vájt pincék alkotnak. Egybefüggően ez a legnagyobb ilyen a maga nemében. A kacskaringós utcák, apró présházak hangulata és a messze földön híres jó borok felejthetetlen élményt nyújtanak az ide látogatóknak. Jellemző fajták a cabernet sauvignon, a kékfrankos, a kadarka, a szürkebarát és a cserszegi fűszeres. A pincefalu kialakulása egyidős a várossal. Az 1980-as évek óta sok pincét átalakítottak vendégfogadásra, illetve sok ilyen épült újonnan.

Hajóson a kiváló értékeléssel rendelkező Takács Pince Apartman nyár közepén fejenként 9 ezer forint éjszakánként, a Borház Panzió fejenként 8 ezer forint egy éjszakára.

Őrség: A Pityerszeri Skanzen

Az Őrség zömében Nyugat-Magyarországon, kisebb részben a szlovéniai Muravidéken található történeti és néprajzi tájegység. Nevét onnan kapta, hogy a honfoglaló magyarok őrállókat telepítettek ide az ország nyugati kapujának védelmére. Az Őrség egyik legfőbb látnivalója a Pityerszeri skanzen (Szalafőn), ahol legjobban tanulmányozható a településszerkezet. Csörgőszeren (Szalafő egyik szerében) még hagyományos módszerrel sajtolják a tökmagolajat.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 127 668 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,39%,  a Takarékbanknál pedig 9,56%; míg az Erste Banknál 9,74%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az Őrségben már fejenként 4 ezer forinttól tudunk szállást foglalni, például Kerkakutason, Magyarszombatfán éjszakánként 10 ezer forinttól van kiadó vendégház.

Ballószög

Ballószög nagyközség Bács-Kiskun megyében, a Kecskeméti járásban található, és annak érdemes idelátogatni, aki szereti a wellnest, de kerülné a tömeget. Az itt található fürdőben a felszínre törő termálvíz hőfoka 38 °C, mely jótékony hatást gyakorol az ízületi (reumatikus) és nőgyógyászati panaszokra. Három medence és sok más szolgáltatás üzemel. Az egész napos belépő 5000 forint, nyugdíjasok, diákok féláron mehetnek be. A belépőjegy árában foglaltatik a teniszpálya, a pihenőágyak, a medencék, a gőzkabin és a szaunák használata és a minden hétvégén megrendezésre kerülő szaunaszeánszokon való részvétel.

Kecskeméten és környékén megannyi természeti csoda vár ránk: a Kecskeméti Arborétum például belvárostól mintegy 3 kilométerre található, egy mesés hely, ahol 62 hektáron különböző növénykülönlegességekkel és védett fajokkal találkozunk. A Cifrapalota is Kecskeméten található, egy csodás szecessziós épület, korábban bérház volt, jelenleg képtárként és múzeumként üzemel.

A Nyúlház Panzióban egy éjszaka 8500 forint egy főnek nyáron, a kecskeméti Betyárfogadó 6500 forint.

Uppony

A hegyek ölelésében megbújó apró zsákfalu, Uppony község Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, Ózdtól 14 kilométerre keletre, a Bükk-vidék területén, a Csernely-patak völgyében fekszik.

A település határában és barlangjaiban számos őskori lelet került elő, továbbá ősi vasolvasztóhelyet is találtak. A Bükk legöregebb része, az Upponyi-hegység vonulatai ölelik át a községet. A látvány több mint megkapó. A Lázbérci Tájvédelmi Körzetet 1975-ben hozták létre, páratlan természeti értékeket őriz, a településen áthalad az Országos Kéktúra.

Upponyból, Bánhorvátiból vagy Dédestapolcsányból kiindulva a szemünk elé tárul a Bánvölgye egyik impozáns létesítménye a Lázbérci-víztározó, ahova elsősorban azoknak érdemes ellátogatniuk, akik  szeretik a csendet, a nyugalmat, és nagy ívben kerülnék a turistacsoportoktól hemzsegő helyeket.Az upponyi völgy festői sziklabércei, mészkőszirtjei közötti szurdokszerű völgyében terül el  ez a  mesterséges tó. A tárolóban összegyűjtött vizet a Bán és Csernely patakok táplálják és a megtisztított víz többszázezer ember ivóvíz szükségletének ellátását biztosítja. Több olcsó vendégház is várja az érkezőket a településen és környékén is.

 

Címlapkép: Getty Images
Continue Reading

Továbbiak ebben a témában: Idehaza

To Top