Connect with us

Idehaza

Magyar kissrác mentheti meg a világ rákbetegeit

Hiába no: a szuperhősökön sem látszik, hogy milyen képességeik vannak.

A gyerekek néha nagyon gonoszak tudnak lenni: csúfolják, kinevetik a 12 éves Benettet, mert kicsit furcsa fiú. Hét évvel ezelőtt agyműtétje volt – a szülők és az amerikai orvosok szerint feleslegesen – és azóta más, mint a többiek. Furán mozog, talán máshogyan is beszél – ha belegondol az ember, pont olyan, mint a képregények szuperhősei, akik civilben félszegek, de ha szükség van a képességeikre, minden megváltozik. A magyar kisfiúról nemrég kiderült, hogy lehet, hogy ő is ilyen szuperhős: hangozzék bármilyen hihetetlenül is, olyan gént fedeztek fel a vérében, ami segíthet a rák ellenszerének megtalálásában.

Beni koraszülöttként jött világra, kicsit lassabban, kicsit nehezebben fordult meg, mint a kortársai. Akkor egy budapesti doktor először mikrokefáliát, vagyis kisfejűséget diagnosztizált nála, majd módosította a véleményét és koponyacsontosodási problémát gyanítva meg is operálta őt. A kisfiú nagyon nehezen épült fel, ezért amikor a doktor újabb beavatkozást javasolt, úgy döntöttek, nem vállalják.

Egy másik orvos tanácsára kutakodni kezdtek, végül mindenüket pénzzé téve kijutottak egy bostoni klinikára, ahol két meglepetés is érte őket. Egyrészt kijelentették, hogy Benit felesleges volt megoperálni, mert valójában sosem volt beteg, egy génhiba okozta nála a kiskori problémákat. A másik hír viszont még ennél is sokkolóbb volt, ám pozitív értelemben: kiderült, hogy a kisfiú szervezetében egy olyan gént találtak, ami a rák ellenszerének kulcsa lehet.

Bennem ez a gén nincs meg, Beniben viszont igen – mesélte az édesapa, Rózsa László. – Most az amerikai kutatók levelére várunk, Beni két testvérét is szeretnék megvizsgálni.

A család úgy tudja az amerikai szakértőktől, hogy korábban az Egyesült Államokban sem találkoztak még olyan gyerekkel, akiben meglett volna a gén. A kisfiú egyelőre szolid mosollyal veszi tudomásul, hogy lehet, hogy csodagyerek: inkább a tabletjén mutatja a focis játékot, amiben természetesen ő győzött. Amúgy imádja a sportot, nagy vágya, hogy Dzsudzsák Balázzsal találkozzon. Szeretne bokszolni vagy birkózni, amit persze nem csinálhat, ha viszont beigazolódik a bostoni kutatók sejtése, akkor amúgy is egészen más út áll majd előtte: talán ő lesz az, aki segít majd a világnak legyőzni a legrettegettebb betegséget.

100 milliós lehet a per

Benett szülei hét éve küzdenek a kórházzal és a kisfiút operáló orvossal a bíróságon. Úgy vélik, ha nem műtötték volna meg a kisgyereket, akkor nem lenne ennyire rossz az állapota. Beninek nemcsak a mozgása rosszabb az átlagnál, de korához képest szellemileg is le van maradva kortársaitól, nem beszélve az átélt szenvedésekről és arról, hogy valószínűleg élete végéig ápolásra szorul majd.

– Nemrég vettük át az ügyet, az első érdemi tárgyalásra valószínűleg ősszel kerül majd sor – mondta ügyvédjük, dr. Gaál Márton, aki szerint akár a 100 millió forintot is elérheti a kártérítési igény. – Ez több dologból áll össze, akár arról is szó lehet, hogy Benit egész életében járadék illesse meg.

Continue Reading

Továbbiak ebben a témában: Idehaza

To Top