Connect with us

Egészség

Főtt hűtött tészta – Kevesebb kalória, alacsonyabb vércukorszint és prebiotikus hatás-Fogyókúrasók és cukorbetegek is fogyaszthatják így.

Főtt hűtött tészta – Kevesebb kalória, alacsonyabb vércukorszint és prebiotikus hatás

Sokan kedvelik a tésztát a szerte a világon, ám néha visszariadnak a magas kalóriatartalma és a gyors szénhidrát tartalma miatt.

Ám egy érdekes kutatás felveti azt a lehetőséget, hogy ha hűvösen tartjuk a tésztát 24 órán keresztül, nemcsak csökkenhet a kalóriatartalma, hanem alacsonyabb inzulinreakciót válthat ki, sőt prebiotikus hatása is lehet. Mindez pedig még intenzívebbé válik, ha újramelegítjük a tésztát.

Miből van a tészta, mit tartalmaz?

A tészta alapvetően búzalisztből készül, ami nagy mennyiségű keményítőt tartalmaz. A keményítő poliszacharid, azaz hosszú láncú szénhidrát, melynek lebontása során glükóz keletkezik. A szervezet a glükózt használja energiaforrásként. A feldolgozott tészták gyors szénhidrátforrásnak számítanak, mivel a keményítő könnyen és gyorsan lebomlik glükózzá, ami növeli a vércukorszintet és inzulinreakciót vált ki.

Ezért lesz kevesebb a kalóriatartalma a másnapos tésztának

kutatások szerint a tészta hűtése során valóban csökkenhet a kalóriatartalma. Ennek oka a keményítő retrogradációs folyamata. A főzés során a keményítő molekulák megbomlanak és hidratálódnak, a víz bejut a keményítő molekulái közé, ami lehetővé teszi a keményítő molekuláknak, hogy oldható formában álljanak rendelkezésre. A hűtés során a keményítő molekulák újra összekapcsolódnak és rezisztens keményítőt hoznak létre, ami nehezebben bontható le a szervezet számára.

Ez a folyamat, más néven retrogradáció, csökkenti a tészta kalóriatartalmát, mert a rezisztens keményítő kevésbé hozzájárul az összes energiabevitelhez, mint az oldható keményítő. A rezisztens keményítő a gyomor-bél traktuson áthalad anélkül, hogy jelentős mértékben emésztené a szervezet. Ezáltal kevesebb kalória szabadul fel a tésztából a 24 órás hűtés után, mint a főzés után.

Alacsonyabb inzulinreakció

A hűtés utáni tészta fogyasztása a kutatások szerint alacsonyabb inzulinreakciót is eredményez. Mivel a rezisztens keményítőt a szervezet nehezebben képes lebontani, kevesebb glükóz kerül a véráramba és így kevesebb inzulin termelődik. Ez fontos lehet azok számára, akik a vércukorszintjüket próbálják szabályozni, például cukorbetegek vagy prediabétesz állapotban lévők.

A tészta mint prebiotikum

A hűtött tészta nem csak a kalóriatartalmát és az inzulinreakciót befolyásolja, de emellett prebiotikus hatást is kifejt. A retrogradáció során képződő rezisztens keményítő beindítja a bélrendszerünkben található mikroorganizmusok fermentációs folyamatát. Ezt a fajta keményítőt a szervezetünk nehezen bontja le, így a vastagbélben található baktériumok „elsődleges” tápanyagforrásává válik. A bélflóránk baktériumai lebontják ezt a keményítőt, aminek következtében rövid szénláncú zsírsavak keletkeznek.

Ezek a rövid szénláncú zsírsavak, például a butirát, igen fontosak a bél egészségének megőrzése szempontjából. A butirát a vastagbél sejtjeinek fő energiaforrása, és anti-inflammatorikus hatású, ami segíthet megelőzni a gyulladásos bélbetegségeket. Továbbá, a rövid szénláncú zsírsavak serkenthetik a „jó” bélbaktériumok növekedését és csökkenthetik a káros baktériumok számát.

 

 

 

Így a hűtött és újramelegített tészta fogyasztása prebiotikus hatású lehet, elősegítve a hasznos bélbaktériumok növekedését és egészségünk megőrzését. Tehát, amellett, hogy a tészta ízletes és laktató élelmiszer, a megfelelő előkészítési módszerrel hozzájárulhat a bélflóra egyensúlyának fenntartásához is.

A hűtött tészta újramelegítése

A kutatások szerint ha a hűtött tésztát újramelegítjük, a fent említett hatások még erősebbek lehetnek. Ez azt jelenti, hogy a tészta újramelegítése után még kevesebb kalóriát szabadít fel, tovább csökkenti az inzulinreakciót és még erősebb prebiotikus hatást fejt ki. Ennek a folyamatnak az oka, hogy a keményítő újramelegítéssel még több rezisztens keményítővé alakul.

Meglepően, a hűtött és újramelegített tészta még kisebb vércukorszint-emelkedést okozott, valójában 50%-kal csökkentette a vércukorszint emelkedését, ami arra utal, hogy az újramelegítés még „ellenállóbb keményítővé” tette a tésztát.

 

A tészta rendkívül népszerű élelmiszer a világban, de sokan aggódnak a magas kalóriatartalma és gyors szénhidráttartalma miatt. Azonban úgy tűnik, hogy a 24 órás hűtés és újramelegítés módosíthatja a tészta táplálkozási profilját, csökkentve a kalóriatartalmát, az inzulinreakciót és elősegítve a hasznos bélbaktériumok növekedését. Tehát a következő alkalommal, amikor tésztát eszik, fontolja meg, hogy előtte hidegen hagyja egy napig, majd melegítse fel újra – így egészségesebbé teheti ezt az ízletes élelmiszert.

Continue Reading

Továbbiak ebben a témában: Egészség

To Top