Connect with us

Egészség

Állandó derékfájdalom: komoly probléma lehet a háttérben

Állandó derékfájdalom: komoly probléma lehet a háttérben

A vesefertőzés (pyelonephritisz) gyakori betegség, mely tulajdonképpen a húgyúti fertőzések közé tartozik, hiszen ugyanazt a szevrcsoportot érinti. A vesefertőzést azonban a szakemberek a felső húgyutak betegségei közé sorolják (a húgycső-, illetve húgyhólyag-gyulladás az alsó húgyutak betegségei). A vesefertőzések kialakulásának oka, hogy a húgyutakból a kórokozók „felvándorolnak” a vesébe, és gyulladásba hozzák a vese érzékeny szöveteit.

A vesefertőzést az esetek legnagyobb részében baktériumok okozzák, elsősorban azok, melyek a bélrendszerből a húgyutakba kerülnek, és ott elszaporodnak. A vesegyulladás ritkán jelentkezik önállóan, a legtöbb esetben az alsó húgyutak, illetve a prosztata gyulladása előzheti meg.

Milyen tünetei vannak a vesefertőzésnek?

A gyulladásos betegség tünetei nagyon hasonlítanak a húgyúti fertőzés, a felfázás tüneteire: fájdalmas vizeletürítés, gyakori vizelési inger jelentkezhet. De emellett magas lázat, hidegrázást, hányinger és hányást is megtapasztalhat a beteg. Nagyon jellegzetes lehet a hát alsó részében, deréktájékon, az oldalak irányába kisugárzó erős fájdalom. A vesefertőzés tünetei általában gyorsan, akár néhány óra alatt kialakulhatnak.

A krónikus vesegyulladás tünetei

  • szinte állandó deréktájéki fájdalom
  • fájdalmas vizeletürítés
  • gyakori vizelési inger
  • véres vizelet
  • láz vagy hőemelkedés
  • étvágytalanság és fogyás
  • általános rosszullét, a gyengeség

Az idősebbeknél (akik egyébként is hajlamosabbak lehetnek a húgyúti fertőzésekre), legyengült immunrendszerű embereknél egyéb tünetek is jelentkezhetnek, például alacsony vérnyomás, szapora szívverés, és kisebb vagy nagyobb mértékű kiszáradás.

Vesekövek típusai és diéták: nem mindegy, mitől fáj. Kattintson tovább!

Hogyan kezelhető a vesefertőzés?

A vesefertőzés gyógyszerrel általában jól kezelhető, az orvos antibiotikumot javasolhat, természetesen a megfelelő vizsgálatok elvégzése után. Előfordulhat, hogy hosszabb antibiotikumkúrára vagy különböző hatóanyagú gyógyszerek szedésére is szükség lesz.

A gyógyszerszedés mellett nagyon fontos, hogy elegendő folyadékot igyunk, ezzel ugyanis segíthetjük a szervezetünket, hogy a kórokozók minél gyorsabban kiürüljenek. Azonban csak az otthoni módszerektől nem lehet a vesefertőzés gyógyulását várni! A túlságosan későn elkezdett antibiotikumkúra, vagy ha egyáltalán nem szedünk gyógyszert, nemcsak súlyosabbá teheti a fertőzést (ebben az esetben még az is megtörténhet, hogy kórházi kezelésre szorulunk), de annak a rizikóját is jelentősen növeli, hogy a fertőzés többször is kiújuljon, krónikussá váljon. A vesét érintő fertőzés legsúlyosabb szövődménye a vesék visszafordíthatatlan károsodása is lehet.

Forrás: EgészségKalauz

 
 
 
 
 
 

Continue Reading

Továbbiak ebben a témában: Egészség

To Top