Connect with us

Egészség

A B5-vitamin hatásai: csupa jó hírek

Az anyagcsere-folyamataink egyik kulcsszereplője, a B5-vitamin minimális mennyiségben gyakorlatilag minden ételben megtalálható. Erre utalhat a neve is: a görög eredetű pantoténsav szóban a panto- előtag azt jelenti, minden.A vitaminok szerves vegyületek. Ma tizenhármat ismerünk közülük, amelyek mind megtalálhatók ételekben vagy italokban. Első kimutatásukkor az ábécé betűivel jelölték őket, a kémiai összetételükre azonban más módon, úgynevezett besorolási névvel utaltak. Ezek közül talán ismerősen cseng a C-vitaminra használt aszkorbinsav, vagy az A-vitamin másik neve, a retinol. Így a B jelű csapat tagjait – ami a B-komplex-vitaminokat foglalja magában – nemcsak a betű melletti számmal, hanem saját névvel is ellátták. A B5-vitaminnal gyakran pantoténsavként találkozhatunk, de a ritkábban használt kalcium-pantotenát név is ugyanerre a vegyületre utal.Ha gyakran tapasztaljuk, hogy ég a talpunk, érzékeny a sarkunk, netán lehangoltak, kimerültek vagyunk; izomgörcsök vagy gyakorifejfájásgyötör minket, akkor előfordulhat, hogy a szervezetünkben nincs elegendő B5-vitamin. Vízben oldódó vegyület lévén a vizelettel könnyen távozik, csak pár napos készlettel rendelkezünk belőle, ezért lehet szükség a pótlására. A jó hír az, hogy nem kell mindenáron avokádón élnünk, noha sok benne a B5-vitamin. Ha a görög joghurtot, tejet, a brokkolit és a fodros kelt, illetve a szárnyasokat, a tonhalat és a marhamájat szívesebben választanánk, akkor is jól járunk, mert ezek mind nagyszerű forrásai a B5-vitaminnak.

A B5-vitamin hatásai: csupa jó hírek

Noha e vitamin hiánya nem jellemző a felnőtt magyar lakosságra, a B-vitamin-csoport többi tagjának jelenléte serkenti a felszívódását, ezért érdemes lehet olyan étrendkiegészítő segítségével bevinni a szervezetbe, ami többféle B-vitamint is tartalmaz.

A pantoténsavra a mellékvesék normális működéséhez is szükség van: kutatások szerint részt vesz a kortizol nevű stresszhormon képződésében. Ezért egy-egy hosszan tartó, lelkileg megterhelő időszakban vagy depresszió esetén – amikor több stresszhormon termelődik – többre lehet szükségünk belőle, mint amennyit külön odafigyelés nélkül, automatikusan bevinnénk az étkezéseink során. A pantoténsav egyes vizsgálatok szerint enyhítheti a migrén vagy az idült fáradékonyság miatt fellépő stresszt, illetve a dohányzás befejezésekor jelentkező elvonási tüneteket is. Ha B1-vitaminnal (tiaminnal) együtt alkalmazzuk, akkor egy rosszabb gyomorrontást is hamar átvészelhetünk a segítségével.

Az Encyclopedia of Separation Science tanulmánya vizsgálatokra hivatkozva foglalja össze, mi mindenre lehet jó a B5-vitamin, ha nem étellel vagy itallal visszük be azt. A B5-vitamin provitaminja (a panthenol, ami a bőrben különböző folyamatok után vitaminná alakul) a kémiai szerkezetét tekintve nagyon hasonlít a pantoténsavhoz, olyannyira, hogy gyakorlatilag ugyanazt a hatást lehet vele elérni, ha kozmetikai termékekbe keverik. A legtöbbször a haj-és bőrápoló készítményekben találkozhatunk vele, hiszen a hajunk selymessé, puhává, csillogóbbá és rugalmasabbá válik tőle, illetve véd a kémiai és mechanikai károsodásoktól. A sebgyógyító készítményekben illetve a popsikenőcsökben azért van helye, mert stimulálja a sejtnövekedést, elősegíti a hámréteg újjáépülését.

Continue Reading

Továbbiak ebben a témában: Egészség

To Top